Annons:
Etiketthinder-inlärning
Läst 15427 ggr
Frida B
12/7/13, 11:37 PM

Agilityhinder

Som nybörjare kan det kännas som en djungel att veta vad de olika hindren heter, hur de ser ut, om de har kontaktfält m.m. Vilka hinder finns i hoppklass, och vilka finns i agilityklassen? I den här artikeln tänker jag bland annat berätta lite mer om vilka hinder som finns med, och när de finns med.

Hoppklass

Vi kan börja med hindren som finns med i hoppklassen. Det är hopphinder, långhoppet, slalom, runda tunneln, platta tunneln och däcket.

Hopphindret: Det är det vanligaste hindret, som man ser på alla tävlingar. Det är helt enkelt ett hopp som hunden ska hoppa över, och på tävlingar kan det ibland stå två (max tre) på rad. Bommen hunden ska hoppa över ska sitta löst så att hunden inte skadar sig vid rivande, och den ska sitta olika högt beroende på klass.

Långhoppet: Syns inte så mycket längre, men förekommer lite då och då. Det är som det låter, ett långt hopp som hunden ska hoppa över. Många har olika kommandon för hopphindret och långhoppet, och jag rekommendera att ha det. Varför? Jo, för att hunden ska veta om den ska hoppa högt eller långt. Även detta hinder är olika långt beroende på klass.

Foto av: Inga Trnqvist

Slalom: Här ska hunden springa sick-sack mellan antingen 8, 10 eller 12 pinnar. Dock finns det även här regler. Hunden ska alltid springa in i slalomet på höger sida om den första pinnen, och som med de andra hindrena får föraren inte nudda hindret. Pinnarna sitter på en rad, och avståndet mellan pinnarna ska vara 60 cm. De ska vara 100-120 cm höga.

Runda tunneln: Detta är som det låter, en tunnel som hunden ska springa igenom. Den är antingen böjd, eller helt rak. Längd kan dessutom variera, men den ska hålla sig mellan 300-600 cm på längden. Diametern på tunnelingången ska vara 60 cm.

Platta tunneln: Många hundar kan tycka att detta hindret kan vara lite läskigt och svårt, då de inte ser utgången utan måste putta upp tunneln själva. Det börjar med en stadig tunnelingång, som följs av ett släp som sitter fast i tunnelingången. Släpet ska vara av ett material som inte skapar statisk elektricitet när hunden drar pälsen mot det, och tunnelingången ska vara så pass stabil att hunden inte riskerar att trassla in sig i släpet. Hela hindret ska vara 340-390 cm långt, inklusive ingång. Bara släpet ska vara 250-300 cm långt.

Däcket: Det här hindret ser ut som ett däck som hänger i en ställning. Hunden ska alltså hoppa igenom däcket. Men många hundar vill väldigt gärna ta den enkla vägen och kryper under hindret, vilket inte är rätt. Däcket sitter ordentligt fast i antingen kätting eller nylonband, stänger får inte förekomma. Själva ställningen (eller ramen som det också kallas) ska vara väldigt stabil.

Foto av: Inga Trnqvist

Agilityklass

I agilityklassen finns alla hinder som fanns i hoppklass med, plus tre balandshinder. A-hindret, balansbommen och gungbrädan. På alla Balanshinder finns Kontaktfält längst ner där hunden springer på och av hindret. Det är fält som har annan färg än majoriteten av hindret, och där måste hunden ha minst en tass innan den kliver på eller av hindret. Detta finns för att minimera skador som kan hända om hunden hoppar av hindret för snabbt eller för högt upp vilket är väldigt påfrestande för kroppen.
Alla Balanshinder ska även stå ovillkorligt stabilt, och ska vara halkfria där hunden ska springa.

A-hindret: A-hindret ser ut som ett stort A från sidan, därav namnet. Hunden ska alltså springa över det, och självklart nudda kontaktfälten. Det ska finnas stegpinnar på hela hindret. Höjden kan variera beroende på klass, men det ska vara 160-170 cm högt.

Balansbommen: Även här finns det Kontaktfält. Det är som en balansbräda som först går uppåt, sedan ligger rakt, och till sist sluttar neråt. Hindret är 120-135 cm högt där det är som högst, och varje sektion av hindret ska vara 360-420 cm långt. Det ska finnas stegpinnar över första och tredje sektionen.

Gungbrädan: Det här hindret tycker många hundar är väldigt läskigt, eftersom hindret rör på sig. Det är en gungbräda hunden ska gå upp på, och vänta på hindret tills det vält ner på andra sidan. Då kan hunden springa vidare.

Foto av: Inga Trnqvist

Hoppas ni fått en bra överblick på alla hinder, och kom ihåg; säkerheten är a och o oavsett vilket hinder det än är!

 Källor: 

http://www.shu.se/hundsporter/agility/agility.php

http://www.brukshundklubben.se/Documents/1_startdelen/4_tavling_utstallning/regler/pt_regler_agility_2012.pdf

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

Annons:
[MinIda]
12/8/13, 9:19 AM
#1

Jätte bra artikel! 👍

Sugar Mist
12/8/13, 11:58 AM
#2

Väldigt snygg svartvit hund måste jag säga😎

-

Frida B
12/8/13, 4:03 PM
#3

#1 Tack så mycket! :)

#2 Haha speciellt på den sista bilden 👍

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

IngaTrnqvist
12/8/13, 7:40 PM
#4

Väldigt bra och informativ artikel! 🙂

Frida B
12/8/13, 9:27 PM
#5

#4 tack! :)

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

Michaela-N
12/22/13, 1:30 AM
#6

Bra och informativ artikel! Behövdes verkligen :-)

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
emsyzz
4/22/14, 8:34 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Bra förklarat! Vi tränar agility men har aldrig funderat på att tävla, kanske borde testa. Vi klarar ju alla hindren utom platta tunneln som vi aldrig testat, gungbrädan har vi inte heller övat så värst mycket på 😊 Det borde ju finnas några lättare träningstävlingar för oss nybörjare att testa på 😉

luckysheltie
1/6/15, 7:15 PM
#13

Väldigt bra skrivet! Eftersom att jag inte visste vad alla hinder hette så var det jättebra.

Kolla in min blogg www.livetmedensheltie.blogg.se

Instagram: @luckysheltie

Medarbetare på Sheltie ifokus

Annons:
VStromberg
4/24/15, 3:19 PM
#14

Har döpt om artikeln (Tidigare "De olika hindren" och nu "Agilityhinder") och lagt in den i sajtens Lexikon!

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Frida B
4/24/15, 10:31 PM
#15

No problemas :)

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

VendelaS
4/25/15, 10:07 PM
#16

Mycket bra artikel!!!👍

www.lakritsnos.com

@vendelasandell på instagram.

Sealle
5/25/15, 2:15 PM
#17

Jag har en liten fråga ang. kontaktfälten. Finns det något hinder där hunden måste stanna på kontaktfältet i X antal sekunder innan den får springa vidare? Eller räcker det med att minst en tass nuddar?

Sugar Mist
5/25/15, 2:58 PM
#18

#17 Inget sådant hinder finns, räcker bara med att minst en tass nuddar.

-

Upp till toppen
Annons: