Annons:
Etiketthinder-inlärning
Läst 3534 ggr
Sugar Mist
2013-12-16 13:27

Avståndsbelöning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Avståndsbelöning är något jag öppnat ögonen för- något som kan visa sig vara väldigt användbart i agilityträningen! I den här artikeln berättar jag mer om det..

Vad är avståndsbelöning?

Avståndsbelöning innebär kort och gott att istället för att belöna från handen så belönar man från något som hunden måste springa och ta- och belöningen kan vara allt från en skål med godis till en kampleksak.

Varför är det användbart i agilityn?
Hundens självbehärskning och fokus blir bättre i mitt tycke, hunden blir inte lika besatt av belöningen och det är inte lika svårt att fasa ut till tävling som handbelöning. Du höjer hundens förväntan och motivation i de flesta fallen, vilket har ökat farten på iallafall min hund.

Hur lär jag in det?
Oavsett vad din hund taggar mest på tycker jag det är lättast att lära in med en skål godis/godis på golvet. Var noga med att inte säga förbudsord och låt hellre hunden tjuva några gånger. Det förbjudna är ju alltid mer lockande ;)

1. Börja med att lägga några godisar på golvet någon meter ifrån (fördel är att ha koppel om du har en hund som tjuvar lätt), ställ dig någon meter vid sidan av hunden och invänta ögonkontakt. Klicka, säg varsågod och låt hunden ta godisen/godisarna. Gör om övningen några gånger och höj kraven sakta, så som att hunden ska vända huvudet emot dig.

2. Nu kan du backa några steg och förhoppningsvis kommer hunden vända sig emot dig. Klicka, varsågod. Gör om det tills du känner att det sitter.

3. Nu ska du gå några steg och hunden bör följa med dig, annars kan du locka lite. När hunden kommer och är framme, klicka, varsågod. Övningen ska sitta innan du gör övning 4, och se till att inte slarva genom att belöna innan hunden är framme, annars kan hunden vända innan och ta godisen (Det hände mig..)

4. Lägg godisen en bit ifrån dig och ta något/några steg åt sidan, bort från godisen och kalla in hunden. Hunden bör vid detta laget komma fram till dig istället för att springa till godiset, om den springer till godiset gå tillbaka några steg.

5. Börja ställ högre krav på hunden. T.e.x. utföra ett trick, så som att gå slalom mellan benen, innan belöningen. När du känner att det sitter någorlunda kan du gå vidare och ställa högre och högre krav.

6. I det här steget tycker jag att man kan börja introducera det till agilityn. Placera skålen med godiset en bit bort från ett hopphinder t.e.x. (Inte rakt framför) och och be hunden hoppa över och skicka hunden mot godiset efter ett "Varsågod" (Är väldigt strikt med att hunden inte får ta belöning innan varsågod för då kan hunden börja ta belöningen när den känner för det), och allt eftersom kan man börja köra kombinationer, och tillslut en bana. Det är ju som sagt lättare att ta bort belöningen för hunden inför tävling än med handbelöning, det är bara att ta bort belöningen från plan helt enkelt.

Man kan byta ut godiset mot leksak, men jag börjar med det först på plan istället för inomhus.

När man börjar med steg 5 och 6 så kan man med fördel be om hjälp av en person som snabbt kan ta bort belöningen om hunden försöker "tjuva" till sig den. 

_Källor/Användbara länkar:
http://www.canis.no/ekurs/19-se-avstandsbeloning.html_

Artikeln är skriven av Sugar Mist och redigerad av VStromberg.
Bilderna är tagna av Lotta Nygårds.

-

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
VStromberg
2015-04-14 20:12
#11

En mycket bra artikel tycker jag, Sugar Mist! 🙂

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Ellen89
2015-10-19 06:02
#12

Bra artikel! tack 🙂

[Lillmatten]
2015-10-22 13:10
#13

👍!

Annons:
Upp till toppen
Annons: