2015-12-13 18:43 #0 av: Frida B

Man kan ju faktiskt träna sig själv ända upp till tävlingsnivå på egen hand, så därför tänkte jag skriva ihop lite om vad som är viktigt att tänka på när man tar sina första steg in på en tävlingsplan. Det här är saker som domaren kan ta upp om det är en så kallad “domargenomgång” inför klassen.

Ta av hundens halsband innan hunden startar loppet! En hund får inte ha på sig varken vanligt halsband, fästingshalsband, täcke eller liknande när den tävlar, det här är för att minska skaderisken, hunden kan ju kanske fastna i något på banan om den har halsband eller annat på sig. Om man glömmer att ta av halsbandet så blir man diskvalificerad. 

Vänta med att starta hunden tills domaren har gett signal! Innan domarens signal får man ta av halsbandet och gå in på banan själv, men hunden får inte passera startlinjen (i höjd med första hindret, både över hindret och i en linje ut åt sidorna förbi första hindret) förren domaren har gett signal. Det säkraste är att vänta med att ta av halsbandet och gå ifrån hunden tills domaren gett signal, så riskerar man inte att hunden tjuvstartar på eget bevåg. 

Innan domarens signal så kommer man få info ifrån banpersonal eller speakern att det är ens tur, då får man gå in på själva planen, men hunden får inte passera första hindret. 

Domarens signal är vanligtvis att hen blåser i en visselpipa, men det kan även vara att hen ger en tydlig signal med handen, titta gärna lite på ekipagen som startar innan dig och se hur just den domaren gör om du är osäker. Apropå osäker, om du inte riktigt vet om domaren gett signal eller ej, sök ögonkontakt med domaren så ser du om hen står och väntar på dig eller om hen verkar ha uppmärksamheten på annat håll (personligen gör jag alltid så om jag inte verkligen sett domarens signal, det är så himla lätt att ta fel till exempel om en domare på den andra banan blåser i sin visselpipa). 

Skulle man tjuvstarta och hunden passerar startlinjen innan domarens signal så blir man diskvalificerad. 

Ha inte med godis eller leksak på planen. Man får inte ha något i handen medan man visar hunden runt planen, man får inte heller ha godis eller leksak med sig på banan. Runt banan finns vanligtvis ringband eller liknande avgränsning för att visa var banområdet är, när du väl gått in på banområdet får du inte ha leksak eller godis i handen. Vanligtvis kommer alla ihåg att inte plocka upp någonting ur fickorna under loppet (om man inte diskar sig frivilligt), men det kan hända att man råkar ta med leksaken in på planen, eller ger en sista godis när man står vid första hindret och ska starta, trots att loppet ännu inte är startat så blir man diskvalificerad om man gör så. 

Samma sak när hunden passerat sista hindret, du får inte plocka upp någon belöning ur fickorna förren du tagit steget ut utanför ringbanden som markerar banområdet, detta är vad folk oftast gör fel på, man glömmer bort att först springa ut innan belöningen kommer upp, väldigt tråkigt att bli diskad i efterhand om man precis sprungit ett jättefint lopp. 

Ha en trevlig attityd mot hunden. Så länge du inte utövar fysisk eller psykisk misshandel av hunden så är det här inget som finns med i reglerna, men det är en punkt som är viktig och som ofta kommer upp på domargenomgången. 

Om något går fel på planen så är det i 99 fall av 100 förarens fel. Antingen har man visat hunden fel, eller så har man inte tränat tillräckligt bra på det som går fel. Visst, bli arg på dig själv, men beröm hunden, det är inte hundens fel, den har inte valt att tävla. Personligen låter jag som att jag vunnit en miljon på lotto även när vi har diskat oss, man behöver ju inte vara så extrem, det går bra att belöna precis så glatt som man gör på träning. Tänk på att det är väldigt viktigt att hunden får bra erfarenheter av att vara på en tävlingsplan och det är upp till dig som förare att se till att det blir så!

En sista punkt som ofta tas upp på domargenomgången är vad man ska göra om man av någon anledning blir diskad på banan. Detta är något som bestäms av tävlingsledningen i förväg. Förr var det vanligt att man skulle ta närmaste vägen ut när man blev diskad, det förekommer i princip inte längre. Numera är det vanligaste att man får köra färdigt banan tävlingsmässigt, dvs inte stanna upp och träna på banan (av tidsskäl) utan köra den som man hade gjort om man inte var diskad. Om man inte kör banan tävlingsmässigt utan väljer att till exempel ta om ett kontaktfält där hunden slarvat, då bör man av hänsyn till både väntande medtävlare och tävlingsarrangörerna (som vill att tävlingen ska gå så fort och smidigt den kan) ta en snabb väg ut efteråt och inte fortsätta ta om hinder eller annat som tar lång tid. 

Skriven av: Louise Eriksson