Annons:
Etiketttävling
Läst 5131 ggr
Frida B
2015-12-13 18:43

Domargenomgång

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Man kan ju faktiskt träna sig själv ända upp till tävlingsnivå på egen hand, så därför tänkte jag skriva ihop lite om vad som är viktigt att tänka på när man tar sina första steg in på en tävlingsplan. Det här är saker som domaren kan ta upp om det är en så kallad “domargenomgång” inför klassen.

Ta av hundens halsband innan hunden startar loppet! En hund får inte ha på sig varken vanligt halsband, fästingshalsband, täcke eller liknande när den tävlar, det här är för att minska skaderisken, hunden kan ju kanske fastna i något på banan om den har halsband eller annat på sig. Om man glömmer att ta av halsbandet så blir man diskvalificerad. 

Vänta med att starta hunden tills domaren har gett signal! Innan domarens signal får man ta av halsbandet och gå in på banan själv, men hunden får inte passera startlinjen (i höjd med första hindret, både över hindret och i en linje ut åt sidorna förbi första hindret) förren domaren har gett signal. Det säkraste är att vänta med att ta av halsbandet och gå ifrån hunden tills domaren gett signal, så riskerar man inte att hunden tjuvstartar på eget bevåg. 

Innan domarens signal så kommer man få info ifrån banpersonal eller speakern att det är ens tur, då får man gå in på själva planen, men hunden får inte passera första hindret. 

Domarens signal är vanligtvis att hen blåser i en visselpipa, men det kan även vara att hen ger en tydlig signal med handen, titta gärna lite på ekipagen som startar innan dig och se hur just den domaren gör om du är osäker. Apropå osäker, om du inte riktigt vet om domaren gett signal eller ej, sök ögonkontakt med domaren så ser du om hen står och väntar på dig eller om hen verkar ha uppmärksamheten på annat håll (personligen gör jag alltid så om jag inte verkligen sett domarens signal, det är så himla lätt att ta fel till exempel om en domare på den andra banan blåser i sin visselpipa). 

Skulle man tjuvstarta och hunden passerar startlinjen innan domarens signal så blir man diskvalificerad. 

Ha inte med godis eller leksak på planen. Man får inte ha något i handen medan man visar hunden runt planen, man får inte heller ha godis eller leksak med sig på banan. Runt banan finns vanligtvis ringband eller liknande avgränsning för att visa var banområdet är, när du väl gått in på banområdet får du inte ha leksak eller godis i handen. Vanligtvis kommer alla ihåg att inte plocka upp någonting ur fickorna under loppet (om man inte diskar sig frivilligt), men det kan hända att man råkar ta med leksaken in på planen, eller ger en sista godis när man står vid första hindret och ska starta, trots att loppet ännu inte är startat så blir man diskvalificerad om man gör så. 

Samma sak när hunden passerat sista hindret, du får inte plocka upp någon belöning ur fickorna förren du tagit steget ut utanför ringbanden som markerar banområdet, detta är vad folk oftast gör fel på, man glömmer bort att först springa ut innan belöningen kommer upp, väldigt tråkigt att bli diskad i efterhand om man precis sprungit ett jättefint lopp. 

Ha en trevlig attityd mot hunden. Så länge du inte utövar fysisk eller psykisk misshandel av hunden så är det här inget som finns med i reglerna, men det är en punkt som är viktig och som ofta kommer upp på domargenomgången. 

Om något går fel på planen så är det i 99 fall av 100 förarens fel. Antingen har man visat hunden fel, eller så har man inte tränat tillräckligt bra på det som går fel. Visst, bli arg på dig själv, men beröm hunden, det är inte hundens fel, den har inte valt att tävla. Personligen låter jag som att jag vunnit en miljon på lotto även när vi har diskat oss, man behöver ju inte vara så extrem, det går bra att belöna precis så glatt som man gör på träning. Tänk på att det är väldigt viktigt att hunden får bra erfarenheter av att vara på en tävlingsplan och det är upp till dig som förare att se till att det blir så!

En sista punkt som ofta tas upp på domargenomgången är vad man ska göra om man av någon anledning blir diskad på banan. Detta är något som bestäms av tävlingsledningen i förväg. Förr var det vanligt att man skulle ta närmaste vägen ut när man blev diskad, det förekommer i princip inte längre. Numera är det vanligaste att man får köra färdigt banan tävlingsmässigt, dvs inte stanna upp och träna på banan (av tidsskäl) utan köra den som man hade gjort om man inte var diskad. Om man inte kör banan tävlingsmässigt utan väljer att till exempel ta om ett Kontaktfält där hunden slarvat, då bör man av hänsyn till både väntande medtävlare och tävlingsarrangörerna (som vill att tävlingen ska gå så fort och smidigt den kan) ta en snabb väg ut efteråt och inte fortsätta ta om hinder eller annat som tar lång tid. 

Skriven av: Louise Eriksson

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

Annons:
Helena89
2017-04-07 16:57
#1

Bra artikel, just det där med att starta innan domaren blåst har jag råkat ut för när domaren på banan intill blåste, jag är så helfokuserad på min hund så jag lyssnade bara efter visslingen. Jag har ju tävlat flera gånger men det är några år sedan nu och jag känner att jag inte har allt färskt i minnet. 

Jag har aldrig leksak med till min hund men vi brukar kampa med kopplet när vi är i mål. Jag sätter då på halsbandet och sen får hunden ta kopplet och kampa. Hur är det på tävling, räknas detta som leksak och måste jag då se till att vara utanför banområdet när jag börjar kampa eller finns det några regler kring detta? Jag vet ju att jag brukat kampa även på tävling, men minns inte om jag varit noga med att gå av planen innan eller hur det var.

En fråga till, när jag tävlade mina första starter så hade jag alltid bara halsband på hunden. Men sen började jag ibland ha halti på hunden (fäst i halsbandet), är det godkänt enligt reglerna? Såg iaf fler som använde det så som jag gjorde och det var aldrig någon som sa något om att jag hade det. Men ärligt talat vet jag inte om det är godkänt och nu är ju reglerna uppdaterade dessutom. Någon som har koll?

Lojs
2017-04-08 13:21
#2

#1 Jo, domaren kan räkna kamp med koppel på planen som att hunden leker med leksak och diska. Vanligtvis brukar domare släppa det om de ser att föraren inte engagerar sig i leken = inte med flit, men leker ekipaget ihop kan man bli diskad. Det är en anledning till att det är viktigt att den person som är koppelbärare ser till att kopplet hamnar utanför banområdet. 

Det finns inga regler på vad hunden har på sig utanför banområdet, så länge det är av när den springer banan.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Helena89
2017-04-10 09:27
#3

#2 Du skriver att det inte finns regler för vad hunden har på sig utanför banområdet, vill bara dubbelkolla så det inte blir missförstånd. Hunden har ju haltin på sig in på banområdet men självklart åker det ju av innan start. Men det är okej?

Jag tänkte nog att det kanske finns reglerat hos SKK vad man får ha för utrustning på tävlingsområdet för man får ju inte komma med tex stackel gissar jag?

Lojs
2017-04-10 10:04
#4

#4 Det är lugnt, den kan ha på sig täcke, halti, sele och allt möjligt så länge det är av när den startar loppet. =) Vad jag vet så finns det inte regler för vad hunden får ha på sig på tävlingsområdet (stackel är ju olagligt, så det får inte hunden ha på sig någonstans).

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Upp till toppen
Annons: