2012-07-02 11:58 #0 av: Vargafrost

När det gäller uppvärmning och nedvarvning finns det olika åsikter, men vissa saker är generella. För att minska risken för eventuella skador bör man ta hänsyn till just dessa enkla bitar i agilityn.

Uppvärmning
Även om det finns lika många sätt att värma upp som det finns människor, så är den fysiska uppvärmningen av hunden den absolut viktigaste förberedelsen, vare sig du ska träna eller tävla. Exempelvis så tar det 15-20 minuter för hundens ryggrad att bli så uppvärmd och ledad som den bör vara inför en prestation på topp.
Att ta en långsam promenad där hunden får möjlighet att uträtta sina behov är en bra start. Sedan ökar man lämpligtvis tempot lite för att få igång hunden ordentligt. Avsluta gärna uppvärmningen med böjövningar av hunden och lite kontaktövningar för att se så att hunden är med på noterna. Du kan även springa lite fram och tillbaka med snabba vändningar.
Sedan är det bara att bege sig ut på banan!

Nedvarvning
När ni kommer av planen och känner er nöjda är det alltid bra att varva ner hunden. Om du använder dig av ungefär samma nedvarvning varje gång kommer hunden så småningom att förstå att träningen/tävlingen är avslutad och kommer därmed att varva ner snabbare.
En stund ägnar man lätt åt att känna igenom hunden ordentligt och, om man vet hur man gör, även massera hunden innan man avslutar med en promenad för att lösgöra musklerna efter ansträngningen.


Simträning är ett bra sätt att bygga muskler.

Skaderisk
Det är få hundsporter som det är så mycket fart, balans och koordination i, som det är i agilityn - vilket nödvändigtvis inte måste medföra skador. En allsidig träning är A och O för muskler, senor och ligament. Till exempel kan man varva agilityträningen med skogspromenader vid sidan av stigarna, löpning och styrketräning.
Sedan bör man som hundförare alltid använda sunt förnuft - överträna inte, och lugna dig med träningen till dess att hunden har passerat sin 1-årsdag.

Källor och hänvisning
"Förbereda för start"
"Agility - inte farligare än andra hundsporter"
"Fel, fel, fel! om agilitysporten"

Bildkälla: Hundfoto