Hinder & inlärning

Självförtroende - grunden i agility

2012-07-13 20:30 #0 av: Vargafrost

Självförtroendet är utan tvekan den främsta grunden hos en lyckad agilityhund, eller tävlingshund över huvudtaget. Självförtroendet leder till att man även uppfattar hunden som nyfiken och modig, vilket i sin tur också behövs i agilityn.

Men hur stärker man egentligen sin hunds självförtroende?
Generellt finns det tre sätt; balansövningar, nosövningar och problemlösningar. Dessa ska vi gå in mer ingående på i den här artikeln.

Balansövningar
Att träna upp balansen kan stärka din hunds självförtroende, men det är även en viktig del att ha när man sedan påbörjar agilityträningen, annars kommer den att vara väldigt tveksam till balanshindren.
Låt hunden hoppa upp på stubbar, stockar, stenar och parkbänkar under era vanliga promenader. Till en början räcker det med att hoppa upp, få belöning och sedan få hoppa ner. När hunden förstår poängen kan man kräva att den står still några sekunder innan belöningen kommer.
Ju bättre balansen blir, desto mer kan man kräva av hunden - sitta, ligga, vända sig. Kom ihåg att hela tiden berömma och belöna hunden - det är trots allt det som stärker självförtroendet.
Det är bara fantasin som sätter gränser, men se till att det inte är halt, vasst eller för svårt för hunden.

Nosövningar
Luktsinnet är hundens främsta sinne, och att få jobba med nosen kan bli en utmärkt del i att stärka hundens självförtroende. Det finns främst två typer av nosövningar; sök och spår. Och nu skriver jag endast om enkla övningar, inte bruksgrenarna.
Sökövningarna innefattar ofta godissök som en grund. Göm godis både inne och ute, kanske rent av ha ett litet godisregn och låt hunden jobba. Du kan även stoppa in godisbitar i barkflikar på träden.
Ett annat sätt att jobba vidare på sökövning är att träna hunden att söka upp exempelvis kantareller (eller annan svamp) och leksaker.
Spårövningar är ett spår av något slag; personspår, viltspår eller godisspår. Spänn på hunden selen och fäst en spårlina, och låt hunden själv jobba sig igenom spåret och hitta belöningen i slutet.


15 veckor gamla Gerpla söker efter godis i gräset.   Foto: Vargafrost

Problemlösningar
Det är inte bara vi människor som får bättre självförtroende av att lyckas lösa ett problem, utan det gäller även våra fyrbenta vänner. Tänk på att hunden ska få gott om tid på sig att lösa problemet, då vi tvåbenta ofta har en tendens till att vilja hjälpa hunden genom att peka eller visa.
- Aktivitetsleksaker finns det idag många utav, där hunden på ett eller annat sätt ska få fram godis. Det kan vara allt ifrån att rulla en boll till att dra i lådor eller flytta kuber.
- Godisgömmor kan man ha i burkar, kartonger eller toapappersrullar. Låt hunden själv komma på hur den ska göra för att komma åt godisen.
- Omvägsproblem kan vara en rolig grej, och till det behövs bara en hund, en hundförare och ett hinder av något slag, exempelvis ett staket. Placera dig och hunden på varsin sida av staketet och locka på hunden, och se hur den tar sig till dig genom att springa genom grinden eller runda staketet.

Hänvisning och information
"Bygg upp hundens självkänsla"
Egna erfarenheter

Anmäl
2012-07-24 13:57 #1 av: AnneN

Jätte bra artikel!

Har själv en hund som haft väldigt dåligt självförtroende och extrema rädslor som jag byggt upp på det sätt som beskrivs här, nu är hon 6år och knappt rädd för något.

Har man en osäker hund så glöm inte att all träning ska vara endast positiv! Gör hunden fel så avbryt bara lugnt och börja om utan att fya.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2012-07-25 02:51 #2 av: AnneN

Kan tillägga att även dragkamp där hunden ofta tillåts vinna leksaken också stärker hundens självförtroende.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2012-07-31 23:45 #3 av: Michaela-N

Väldigt bra artikel!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.