Hälsa

"Valpagility" - var går gränsen?

2013-01-08 20:11 #0 av: Vargafrost

Jag sprang på det här youtubeklippet via en facebookgrupp, och tänkte att jag kunde ta upp det till diskussion här.
Valpen är 5 månader vid filmtillfället, Border Collie och med andra ord en relativt stor ras som inte är färdigväxt för fem öre.

Var går gränsen för er när ni låter en valp/unghund köra agility?
Var ligger fokusen i träningen?

Och vad anser ni om träningen i filmen?

Här finner ni klippet.

Anmäl
2013-01-08 22:50 #1 av: Frida B

jag tycker inte det ser så värst farligt ut, valpen hoppar knappt så lär inte slita så mycket på kroppen. och hunden verkar ju ha skitkul så :)

har dock ingen hund så kan inte svara på frågan :P

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2013-01-09 21:25 #2 av: Cassii

Sett det klippet förut. Tycker det är riktigt hemskt! Slalom och kontakthindren sliter otroligt mycket på hunden! Det jag gör med min valp och gjorde med Lexie är/var att köra lätta kombinationer. Hopphinder och tunnlar, kortare. Mest för att träna svängar osv. Balanshindren och slalom kommer jag börja med efter röntgen alt. när hon fyllt 1 år iaf med kontaktfält (har iof börjat med target så hon förstår vad det är, men inte mer än så). Jag vill att min valp ska få vara valp :) De lever ju så länge trots allt, varför stressa? Slutresultatet tror jag inte blir bättre för man börjar så tidigt. Sliter så mycket på hunden!

Den första hunden i filmen är min valp/unghund på 9 månader och detta är vad jag anser är okej för en såpass ung hund.


Anmäl
2013-01-09 23:25 #3 av: smurfan-13

Tror inte man har något att vinna alls på att träna in så pass mkt hos en så pass ung hund. Risken är snarare väldigt stor att hunden kommer drabbas av förslitningsskador väldigt tidigt.

Personligen planerar jag att vänta m slalom, balanshinder, hopp (hoppandet) tills hunden är röntgad. Finns så mkt grundfärdigheter man kan traggla in innan dess som gör att det andra kan gå skapligt fort att lära in sen när det är mer passande.

Anmäl
2013-01-10 12:30 #4 av: Emaljoh4

Intressant diskussion Jenny, såg också det klippet via facebook.

Enligt personen själv så hoppar inte hunden, men hunden hoppar åtminstone upp på bordet ett antal gånger.
Och är det att h*n vill träna hundens svängar osv, så skulle man inte behövt själva pinnarna till hoppet som t.ex Cassi visar i sin video.

Tycker helt klart det är För mycket för en så ung hund. Inte bråttom direkt.

Anmäl
2013-02-05 22:04 #5 av: LynnHa

Har själv en 11 månaders unghund. I somras började vi lägga lite grunder för agility. Det vi tränade var tunnlar och slalomingångar (allé) Samt lite handling. Vågade absolut inte lägga in några hinder ännu då. Nu har jag lagt in låga hinder och gått över balansen några gånger men vågar inte köra på för fullt.
Jag skulle nog inte träna så hårt med min valp..

Anmäl
2013-02-06 11:20 #6 av: SmileyMalin

Har sett klippet förut och blir alltid lika ledsen Gråter varför utsätta sin växande valp för detta?

Mina valpar/unghundar har fått köra tunnlar, hopphinder utan bom och lite senare (vid 8-9 mån) även börjat med allé-slalom (där hunden bara springer rakt fram).

Balanshinder, riktig slalom och hopp har jag inte börjat smyga in förens året. trots att jag har en liten ras som säkert växt färdigt tidigare.

Slalom och att hoppa är oerhört slitsamt för hundens kropp och balanshinder är ju galenskap att köra med en ung hund som inte utvecklat färdigt sitt balanssinne och löper betyldigt större risk att ramla ner och skadas.

Dessutom verkar dom som börjar väldigt tidigt också ställa krav på hundarna tidigt. Valpagility ska enligt mig vara glädjefyllt och helt kravlöst!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.