Inlärning

Min hund drar!

2013-01-11 01:47 #0 av: manzii

Nu den senaste tiden så har min hund börjar att dra när man är ute med honom i koppel. Han är snart 2år. I början när vi lärde han att gå i koppel så gick det inte alls med halsband så vi fick börja med sele vilket går mycket bättre.Han är en blandras (50% border collie, 25% labrador och 25% golden) så han är en rätt stor hund som är stark.
Men nu förstår jag inte varför han drar och vad jag ska göra för att han inte ska dra. Det känns nästan som att han är ute och går med mig än att jag är ute på promenad med honom.

Anmäl
2013-01-11 01:55 #1 av: CelsiusT

Har ni lärt honom gå fint i koppel och sedan plötsligt så kan han inte längre gå i koppel? Eller har jag förstått det fel?

Om det plötsligt har börjat så får du nog fundera igenom vad det är som förändrats för honom. Ny utrustning? Nya promenadvägar? Mindre/mer aktivitet i livet? Förändrad familjesituaiton? Smärta/sjukdom?

Om hunden plötsligt förändrar sitt beteende så är det ju något som har hänt, men det kan ju såklart vara så enkelt att ni ändrat ert beteende på promenaden. Kanske har hunden inte förstått exakt vad som förväntas av den och/eller att kraven har förändrats?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2013-01-11 02:00 #2 av: manzii

#1
Alltså problemet är att vi lärde han gå i långkoppel i början vilket inte var så smart. Nu använder vi ett sånt vanligt kort koppel som man egentligen skulle ha lärt de gå i från början. Så jag tror att vi får börja om från början men vill veta lite hur man ska göra exakt så vi inte gör fel igen.

Anmäl
2013-01-11 02:16 #3 av: CelsiusT

#2 Aha.. ni har alltså bytt utrustning (från långlina till kort koppel)?

Mest nyfiken, men varför har ni klarat er 2 år med en långlina för att plötsligt inse att ni vill använda er av kort koppel?

 

I mina ögon är det teoretiskt väldigt lätt: Se till att hunden inte får det den vill när kopplet är sträckt, och se till att den får något den vill när kopplet är slakt.

Min hund (bc) vill komma framåt på promenaderna (oavsett åt vilket håll som är framåt), så då kör jag helt enkelt att sträckt koppel=jag står still, slakt koppel=jag rör mig framåt. När han gått fint en stund så får han extra belöning/jackpott=lukta fritt på kissefläckar.

Min förra hund (dalmatiner) hon tyckte nog mest att det var obekvämt att gå i mitt tempo så därför blev det ibland att hon drog. Med henne körde jag; sträckt koppel=jag vänder riktning (gör att hon måste tänka till och får uppmärksamheten på mig och vi kommer inte vidare/det blir inte mer intressant än att se det vi redan sett), slakt koppel=klick och godis (vilket var det som var värt att jobba för i hennes ögon).

Skillnaden på mina hundar är att BCn ansåg att det är lika mkt värt att dra även om matte har bytt riktning. Det var liksom inte promenadriktningen som var intressant utan snarare att han vill springa på fort och inte gå sakta. Han såg det som str belöning att få ett 'bra' och att ibland få nosa lite på dom goda tikarnas kissefläckar, godis var inte alls intressant. Medan dalmatinern inte hade intresset i att nosa men gärna vill ha godis.

Så kontentan; Hitta belöning som din hund uppskattar och vill göra rätt för (oavsett vad det är). Hitta en metod som gör att din hund får tillgång till belönignen när han går fint, men inte när han drar.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2013-01-16 19:30 #4 av: Inkanyezi

Kan bara instämma i #3 och vill gärna påpeka att det faktiskt behövs två för att dra i ett koppel, en i var ände. Så jag brukar fråga dem som har problem med att hunden drar i kopplet, varför de drar i kopplet om de inte vill att hunden ska dra.

Anmäl
2013-01-16 21:10 #5 av: Michaela-N

#4 Hunden ska följa mig, det är jag som håller i kopplet. Jag drar inte i kopplet, jag håller i det.


Anmäl
2013-01-16 21:14 #6 av: manzii

#4 Jag drar inte i kopplet.

#3 Jag är tacksam för ditt svar och har provat det du skrev. Tack! Och då kom jag fram till ett annat problem vi har och de tär att han har så svårt att koncentrera sig om vi inte är hemma. Han ska titta och han ska lukta och bryr sig inte om jag har godis. Jag har provat olika godissorter och korv och sånt men han har svårt att koncentrera sig. Hemma går det jättebra såklart när inget stör honom.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.