Allmänt

Ras som passar till Agility

2014-04-02 21:35 #0 av: baloo4

Tips på ras som passar bra till Agility :)

Övriga önskemål :

Storlek : liten - mellanstor

Päls: lättskött ej långhårig , ej klippras

Mentalitet : *social - ej reserverad * följsam * tydlig on/off * will to please

Ej jaktanlag

Gärna vallhundsras

:)


Anmäl
2014-04-02 21:36 #1 av: monstermash

Varför vallhundsras?

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2014-04-02 21:36 #2 av: Sugar Mist

Lancashire heeler?

-

Anmäl
2014-04-02 21:40 #3 av: [Teddies matte]

Ur vallhundsgruppen finns det knappt någon som passar in. Du kan inte tänka dig en långhårshund, men med lättskött päls?

Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

Anmäl
2014-04-02 21:41 #4 av: djurflikkan

kan varmt rekommendera shetland sheep dog,  har själv en tik på 3 år. så är en höjdare på agility. dom är lätt lärda och snabba å smidiga och det är en liten ras, men dom har dock rätt mycket päls men det ska ej klippas isf är det bara lite runt tassarna å borstning är ingeting man behöver göra varje dag för deras päls är själv fixade så det är stort sätt bara att borsta när dom får tovor bakom örona. 

Anmäl
2014-04-02 21:42 #5 av: Jetaime

Man "får" inte en social hund eller en hund med on/off-knapp utan det är något man måste träna,träna,träna på. Sen kan man ju generalisera och säga att vissa raser generellt sett är mer sociala en andra... Men det kan även variera betydligt mellan olika linjer så viktigt att välja rätt uppfödare med stabila hundar.

Sajtvärd för Australian Shepherd.ifokus!

Anmäl
2014-04-02 22:07 #6 av: baloo4

Tack för era svar.

Med social menade jag att jag inte är intresserad av en ras som ofta beskrivs som reserverad mot främlingar. Det är ju självklart olika från individ till individ men vissa raser har ju större benägenhet att vara reserverade än andra.

* nej tyvärr jag inte tänka mig en långhårig hund eller hund som ska klippas.

*Gillar Lancashire Heeler men de har tydligen ganska stark jaktlust (?)

#1 Har fått uppfattningen att vallhundar ofta är lättlärda och följsamma - gillar många av raserna i vallhundsgruppen :)

Vill dock gärna ha tips på hundraser som jag inte alls själv har tänkt på

Anmäl
2014-04-02 22:12 #7 av: [Teddies matte]

#6 Finns ingen hund som passar in på alla dina önskemål, förutom ev. Lancashire Heeler. Du måste vara villig att avstå från något.

Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

Anmäl
2014-04-02 22:22 #8 av: [Teddies matte]

Några kort/strävhåriga mindre hundar som fungerar bra till agility;

JRT - dock jakt och trimning

Border Terrier - jakt och trimning

Dvärgschnauzer - trimning

Dvärgpincher - viss reservation

Finns som sagt inte direkt någon hund som passar in exakt på det du söker. Finns det någon speciell orsak till varför du inte vill ha hund med mer päls? Finns flera riktigt bra mindre hundar till agility som har längre päls, men ändå lättskött sådan.

Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

Anmäl
2014-04-03 10:04 #9 av: baloo4

Jag vill bara titta mig omkring lite för att se om jag kan ha missat ngt supertrevlig ras som egentligen hade passat mig och vår familj.

Agilitybiten är något som på senare tid börjat intressera mig ganska mkt och därför ville jag ställa frågan här på detta forum :)

#8 Jag har nog med pälsvård redan med katterna :) + att korthåriga strävhåriga hundar faller mig mer i smaken .


Anmäl
2014-04-03 10:12 #10 av: [Teddies matte]

#9 Men strävhåriga hundar kräver ju en hel del pälsvård ändå. Då är det mycket enklare med en långhårshund med lättskött päls, då behöver du bara borsta igenom pälsen någon gång ibland.

Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

Anmäl
2014-04-03 12:53 #11 av: Ronja06

Det närmsta jag kan komma på är shetland sheepdog. Dock finns det reservation i rasen. Men med "rätt" linjer så kan du få en social hund, likväl med bra socialträning. Ett exempel på hund som går mot strömmen är min första egna sheltie, som idag jobbar som vårdhund. Hunden må ha lång päls, men den är ytterst ytterst lättskött och tovar sig knappt.

Anmäl
2014-04-04 15:39 #12 av: lillvilda

Jag svänger om och tipsar om något helt annat. Ingen vallhund och behöver klippas men nerklippt kräver pälsen inte särskilt mycket. Mitt tips är Mellanpudel.  Smart hund (rankad näst smartast av alla hundar). Pudel är grymt bra på agilityplanen.

Under 35 cm är dvärgpudel och tävlar då small. mellanpudel är över 35 cm och tävlar då medium.

Vi har själv skaffat en maxad dvärgpudel och just för att vi ville ha en följsam smart och inte så stor hund till agilitypplanen. vi håller pälsen på kroppen hyfsad kort och lite mer päls på nosen (eftersom jag inte är så förtjust i typisk pudelfrissa). Vår pudel är ingen pudelpudel med puffar utan en liten äventyrare. 

Pudeln är betydligt mindre "fjollig" och mer robust än jag hade räknat med innan jag kollade på rasen. Vår hänger med på allt vi gör med vallhundarna. Han är med i fårhagen, han är med på långpromenader, ja han har liksom inga begränsningar.

Vi har 2 vallhundblandisar också så jag kan jämföra. On och off knappen kommer absolut inte naturligt för iaf en av dom. Och de slappar bara när de fått arbetat benen av sig.

Pudeln kan ligga och slappa när han inte behövs och jobba när han behövs. Har man inga mål att valla utan just har fokus på agility skulle jag börja med en mindre krävande hund än en vallhund. Jag har sett alldeles för många misslyckas med sina vallhundar eftersom det är svårt innan att förstå exakt hur krävande de kan vara.


Anmäl
2014-04-04 21:15 #13 av: [lovihsa]

En Västgötaspets skulle kanske vara något? :)

http://www.skk.se/hundraser/vastgotaspets/

Anmäl
2014-04-04 22:26 #14 av: Michaela-N

Släthårig Kromfohrländer?


Anmäl
2014-04-05 09:30 #15 av: Wenniz

Whippet? Rasen är ju en "jakthund" men de Whippar som tränas i tidig ålder får oftast inga problem senare. Har själv en Whippet som jag kör agility med som även är racing hund, har inga problem med varken följsamhet eller inkallning :) Dock är ju en Whippet ganska egensinnig av sig men det är en ras med mycket humor Skrattar Min whippe älskar att jobba med huvudet men det finns en tydlig on och off knapp.

Anmäl
2014-04-05 17:50 #16 av: baloo4

# 13 Västgötaspets har vi faktiskt tittat lite på :)

#14 Ska genast läsa om den rasen - känner inte till den alls faktiskt, har hört namnet men inte mer.

#15 Tror inte att whippet är en ras för mig . Känner ngr st och de är trevliga och så men inte min typ av hund.

Anmäl
2014-04-05 17:53 #17 av: baloo4

# 12 Pudel tittade vi faktiskt en del på i början av vårt rasletande . Men jag vill inte ha en hund som behöver klippas och eftersom vi även vill ställa ut så passar inte pudel oss riktigt för då måste den ju utställningsklippas.

Anmäl
2014-04-05 18:15 #18 av: Joyous

Hej!

En västgötaspets skulle kanske kunna vara något men det är så att säga inget säkert kort! Min västgöte (fyllde tio igår) har alltid älskat att jobba, vara till lags och ett riktigt energiknippe! Men jag har träffat på endel som varit raka motsatsen. Allt är ju relativt, söker du en hund som du verkligen vill satsa på agilityn med så skulle jag inte rekommendera den. Min västgöte blev aldrig särskilt fartig och framåt i agility men däremot en riktig stjärna på lydnadsplanen!

I övrigt väldigt rara och roliga hundar! Friska också (:

Anmäl
2014-04-05 18:18 #19 av: Michaela-N

#16 Kul :) Jag tror verkligen den skulle passa. Lättskött päls och en ganska enkel hund. Kräver inte mycket motion och stimulans men klarar av det och tycker om att få hitta på något :)


Anmäl
2014-04-06 11:20 #20 av: lillvilda

#17

Ja då förstår jag att ni väljer bort pudel. För vår del är hundarna med både på fjäll, skog och i stallet så en pudel i utställningspäls hade inte alls passat oss. Jag önskar att det fanns ett mer praktiskt utställningspäls val som man kunde välja för oss som vill ha pudel som en aktiv, arbetande hund men inte vill borsta oss fördärvade.

Anmäl
2014-04-11 06:21 #21 av: Cahira

Kolla in mittelspitz. Lättskött päls, skitrolig att jobba med, snabb och säker på fötterna. Kan vara reserverad men om du gör ett bra jobb att socialisera med positiva erfarenheter ska det inte vara några problem. Följsam är en träningssak oavsett hund. Mittelspitz ska inte ha jaktlust och vallinstinkt kan vara minst lika illa som jaktlust. Vallning är en jaktform egentligen, att förfölja "bytet". Och en vallhund som får vallinstinkten triggad kan sticka iväg lika väl som en jakthund kan. Bilar, cyklar, barn eller vad det kan vara. 

Japansk spets är väldigt lik mitteln på många sätt, men jag vet inte nog om dom för att våga ge direkt information åt ena eller andra hållet. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-04-12 11:11 #22 av: CelsiusT

Jag tänker på papillon/phalen, arbetsnarkomaner i liten förpackning. Inte mycket pälsskötsel.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2014-04-12 11:17 #23 av: VStromberg

Jag skulle vilja sticka ut lite och rekommendera en Staffordshire Bullterrier, från en arbetande linje. Alltså en staffe, som ej skall förväxlas med American Staffordshire Terrier (Amstaff).

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

Anmäl
2014-04-22 12:09 #24 av: Lantz91

Dvärgpinscher :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.