Allmänt

Bromsa?

2016-11-20 13:23 #0 av: soozen

Har börjat träna agility med min schappe och hon ÄLSKAR det. Fart och motivation är det inget problem med så att säga. Snarare tvärtom. Behöver alla tips jag kan få på hur man bromsar en överspeedad hund på banan och får den att använda huvudet och tänka på vad den håller på med. Idag voltade hon av balansbommen av bara farten när ja försökte få henne att sakta ner och ta kontaktfältet =O

Anmäl
2016-11-22 10:51 #1 av: CayKantos

Kanske trötta ut henne lite innan med någon aktivitet? Då blir det ju lättare att lära henne att stanna vissa ställen samt ha mera fokus på dig.

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-11-26 23:00 #2 av: Frida B

Helt ärligt skulle jag skippa balanshindrena till en början och bara lära henne att på agilityplanen så har vi skitroligt, men inte så roligt att det blir för mycket.

I agility är det väldigt mycket stress, och det ska det vara. Men det ska vara positiv och kortvarig stress. Kan ju vara så att stressen slår över på din hund? Lätt hänt. Då får man hitta en nivå som funkar :) Men som sagt, tills du har fått henne att förstå att man inte kan bära sig åt hur som helst så skippa de hindrena som hon kan ramla ner ifrån.

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2016-11-27 08:24 #3 av: XeZafir

Håller inte med #2 att det är stress. Tror din hund helt enkelt är superlycklig! Jag har en likadan, överlycklig, men ingen stress där inte. Många använder ordet stress lite för lättvindligt.

Att bromsa ner är supersvårt! Vi tränar på lite olika, stå stilla och träna in olika ord. Tex "hopp", "runt", "ut", "vänster", "höger", "upp", detta kommer underlätta för dig senare när hunden har förståelse för orden och gör också att hon blir trött på rätt sätt. Man kan ALDRIG trötta ut en hund utan att ge dem en hel del hjärngympa.

Var glad där är mycket energi! Det är tufft att träna in moment, men hastighet kan vara ännu svårare att få till. Se det som en styrka på din hund :)

Lycka till!

Anmäl
2016-11-27 09:26 #4 av: Frida B

#3 håller inte med dig om att man använder stress för lättvindigt, faktiskt tvärt om. Stress kan innebära många olika saker, men till exempel: min hund blev så "lycklig" på agilitybanan så att han sket i mig och bara sprang och sprang, det var inte lycka. Eller jo, men det var på en sådan nivå att han inte kunde hantera det, och med fel mått stress blir det fel. Tycker faktiskt att stress används alldeles för lite, folk skyller tyvärr mycket på annat för att inte vela inse att det kanske kan vara stress. (Nu säger jag inte att så är fallet här)

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2016-12-04 22:25 #5 av: PerhapsimAnna

Har du tänkt på vilken typ av belöning du använder?

Kastar du en boll och din hund är bollälskare kan det skapa mer stress på banan, då kommer en redan snabb hund göra allt gärna i ultrarapid för att få jaga bollen. Godis kan ha en lugnande verkan och då kan jag rekommendera en skål med godis inte allt för långt ifrån hindret, alternativt att du har någon annan som står med godis på andra sidan hindret.

Sen kanske du inte får vara för långt fram så att hunden inte jagar efter dig och glömmer att den faktiskt har ett hinder att ta sig över. Öva på självständighet med godisskål för då får hunden använda huvudet lite mer.

Jag tycker du ska skippa balanshinder till en början och köra mer teknik med hinder och tunnlar och möjligtvis avsluta passet med ett balanshinder när hunden har kommit ner lite på jorden men se alltid till att försöka individanpassa alla dina träningspass, med individanpassa menar jag mest dagsform och förutsättningar.

Anmäl
2016-12-08 20:10 #6 av: soozen

Tack för era svar! Har inte varit inne och kollat här på ett tag Ler 

Näe stress tror jag inte direkt det är, men hon ÄR en väldigt träningsglad hund som älskar att springa.

Hon struntar inte i mej och rejsar runt på egen hand, hon TÄNKER bara inte särskilt mycket på att hon ens gör ett hinder utan bara springer. Svårt att förklara Ler

Leksak använde vi i början men det blev hon superspeedad av så bara godis nu.

Det är nog snarare jag som jagar efter henne Gapskrattar Sedan svänger hon sej om mot mej efter hindret och funderar varför jag är så långsam. Blir liite ryckiga banor GalenHar nog märkt att att vi får fokusera mest på tekniken än på nåt annat.

Känner nog att det går framåt iallafall när jag själv lär mej vad jag ska använda för tekniker. Jag är ju total nybörjare på agility själv.

Vet att det är ett rätt vanligt "problem" med schapendoesar på agilitybanan att föraren inte hinner med. Men hon är skitkul att jobba med och lättlärd så nog blir det bra så småningom.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.