Etiketthälsa
Läst 1360 ggr
Lillabambina
2014-04-01, 14:27

Trappor

Hej hej!
Jag har en liten kinesisk nakenhund som är 9v gammal. Jag tänkte skriva i CCD's iFokus sida men tror ni här har lite mer att komma med rent generellt gällande trappträning.

Algot, som lillkillen heter, tog bara några dagar på sig här hemma innan han lärde sig gå i trapporna och idag lyckades han även gå nedför dem men så började jag tänka på det här med lederna osv.
Är det okej att han börjar gå själv i trapporna redan nu eller ska jag fortsätta bära honom?

Upp har han fått gå själv men tills idag har jag alltid burit honom nedför, ska jag fortsätta så eller även bära honom uppför?
Jag vill att han ska få utvecklas som han ska och att han absolut INTE ska klemas bort men en del åtgärder såsom trappbärning kanske är behövligt just nu i hans liv eller?

Har läst att små hundars leder (han är yttepytteliten xD ) blir redo tidigare än stora hundars men vet inget mer exakt än så.

// Bambi

Frida B
2014-04-01, 18:47
#1

Det beror på hur lång och brant trappan är. Det är inga porsilinsdjur vi har, men det är heller inga pansarvagnar. Ett par trappsteg anser jag bara  är nyttigt, men en hel trappa ska de inte gå ner och upp för varje dag. Jag menar, om valpen inte får bygga några muskler alls utan man ska sätta bomull på allt- hur blir det sen när man börjar låta den göra allt? Men kör man hårdträning redan från början, kan skelettet lättare bli förslitet.

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

smurfan-13
2014-04-01, 20:16
#2

Beror ju som sagt på hur mkt och hur ofta han går i trappen! Upp belastar bakbenen och dess leder, ner framdelen.

Med min valp bar jag större delen av trappen, men lät honom gå sista stegen, både upp o ner, vid tillfällen då vi var så att det blev mkt trappa. Nu har vi ingen trapp hemma, så sen blev det ju istället att vi sökte oss till trappor för specifik trappträning.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

CelsiusT
2014-04-02, 09:24
#3

Säger som övriga att det beror på hur långa, hur mkt och hur ofta det sker. Det är viktigt att en valp får lära sig utforska trappor, som miljöträning, så den inte blir rädd för det senare eller inte förstår hur den ska göra. Men jag har alltid burit mina hundar (oavsett ras) i trappor så som upp till/ner från lägenheten (om så bara en halvtrappa) eller liknande ordentliga trappor när dom varit valpar. Dock har dom hos min pappa fått springa lösa på gården och där finns trappor upp på altanen som dom själva gått i, men då är det ju mer på eget bevåg. Jag känner att det där dagliga "nu måste vi gå här" inte känns bra för det lägger lite press på hunden, den kan inte säga ifrån om det är jobbigt. Sen är det inte farligt att någon gång ibland låta valpen gå själv i trappan upp/ner från lägenheten, men inte varje rastning.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Lillabambina
2014-04-02, 11:09
#4

Tack för era svar! Jag har ställt en låda inomhus på golvet som är samma höjd som ett trappsteg. På den får han hoppa upp och ner på eget behåg. Trappuppgången har ca 5 trappsteg där jag låter han gå i själv (när det inte är akut att komma ut för då bärs han ner). Ute har vi en lång trapp ca 10-15 steg som jag nog efter att hört vad ni sagt bara kommer låta han gå i då och då.

Upp till toppen