Annons:
Etiketttävling
Läst 1453 ggr
Sahara&Dennis
2012-09-30, 11:06

Hålla fokusen hela banan?

Hej!

Jag har tränat agility med min drygt 1,5 år gamla shetland sheepdog hane några månader tillbaka. Vi båda tycker att det är hur kul som helst och vi älskar fart och fläkt - vilket gör att det går en smula fort på banan ibland… xD

Vi har hittills bara deltagit i avslutningstävlingarna på våra kurser, och nu senast gick det superbra de första 10 hindrena. Vi hade snabbaste tiden av alla och svängde för att ta balanshindret. Dennis (som vovven heter. ;)) följde med jättefint och for fram i högt tempo. Men balanshindret ligger i "skogsbrynet", och först såg det faktiskt ut som att han skulle ta hindret. Sen kände han någon mer lockande doft i nosen och svängde av… Vi var tillbaka på banan hyfsat snabbt men tiden vart ju förstörd, och hade det varit en riktig tävling skulle vi blivit diskade. Visserligen finns det vanligtvis ingen skog på tävlingsbanorna men det finns mycket som kan störa en liten ung o galen hunds koncentration…

Det var alltså en ganska lång bana, uppemot 20 hinder kanske, och fokusen brast lite i slutet… Vi hade med hans boll på banan och den älskar han, men det räckte inte riktigt. Några tips på vad vi kan göra för att få honom hålla koncentrationen, hela banan? Eller är det bara att vänta tills han blir lite äldre? :) Han är inte kastrerad och vi har inga planer på att kastrera honom. (Tänker då på att löptiksdoft kan störa, men det är ju inte säkert att kastrering hjälper så mycket att problemet försvinner…)

Tacksam för svar! :D

Sahara & Dennis

Annons:
Lojs
2012-10-03, 08:55
#1

Om inte annat så är hunden ung och kommer att bli bättre med åldern. Jag har haft massor med unga hundar på kurs som drar av banan av olika anledningar, de har alla till slut blivit duktiga på att stanna på planen. =)

Ett tips jag har är i alla fall att se till att det händer så sällan som möjligt, ju oftare hunden drar iväg, eller nosar eller vad den nu gör, desto större är risken att vanan håller i sig och det tar längre tid innan det går bort.

Så kortare kombinationer/banor där hunden inte hinner tappa bort sig, plus kontroll över hunden i pauserna med. Har man till exempel problem med nosande, låt absolut inte hunden gå och nosa medan den har paus, det skapar en vana att nosa i samband med agility. Om hunden gärna går iväg och kollar på annat, låt den inte göra det när du till exempel bygger om banan eller pratar med en kompis om hur du ska lösa en kombination.

/Louise, agilityinstruktör sedan -01 =)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

ellencharlotta
2012-10-03, 22:47
#2

Håller med #1 om att du ni ska köra kortare kombinationer. Om du har en hel bana på 20 hinder så kanske du kan köra de tre sista hindrena och sen ge en jättebelöning. Sen kör du de 7 sista hindrena och belönar mycket igen. Fortsätt lägga på några hinder varje gång och kör sen hela banan, förhoppningsvis har hunden förstått baklängeskedjan och får mer och mer förväntan mot slutet eftersom den känner igen banan..

Eller kör en bana från början men belöna slumpmässigt, på så sätt skapar man en bra förväntan som gör att hunden inte vill lämna planen för den vet att någonting roligt snart kommer hända..

missemel
2012-10-26, 00:02
#3

Ta pauser då du knyter fast hunden och går därifrån och kanske t.ex. funderar på nästa kombination så att du är det bästa bästa på banan så att han inte tar dig för givet typ och att ni kör 100% när ni väl jobbar :)
Sen är han nog ännu lite ung och tankspridd ;)

Upp till toppen
Annons: