Annons:
Etiketttävling
Läst 7356 ggr
Michaela-N
2012-10-21, 19:16

SM-kval och championat

Efter att du kommit till klass III med din hund är det roliga inte slut än! Här tänkte jag berätta lite mer om att kvala till Sverigemästerskapen, samt hur du erhåller ett agilitychampionat.

Ett urklipp från resultaten på SBK Tävling

SM

I mitten av juni varje år hålls SM (förkortning av Sverigemästerskapen) i agility någonstans i Sverige. 14-16 juni 2013 i Axevalla, Skara är det dags igen!

För att kvala till SM krävs 4 SM-pinnar i respektive klass (agility- och hoppklass i klass III). SM-pinne = ett resultat bland de 15 % bästa ekipagen avrundat uppåt, i officiell klass III. Detta betyder att om det är 25 ekipage i en klass, kommer de tre första i klassen tilldelas en varsin SM-pinne. Kryptokida hanar och blandraser kan också få SM-pinnar. Under hela kvalperioden kan du samla på dig hur många SM-pinnar som helst. Du kan ha 10 stycken Hoppklass-SM-pinnar, men ändå inte kvala till SM om du inte har 4 Agilityklass-SM-pinnar.

Det betyder att det inte är som med championat, att certen flyttas nedåt om den första hunden redan har tre cert i klassen. Med SM-pinnar får alltid de 15 % bästa i klassen en pinne, oavsett om de behöver den eller inte.

SBK Tävling ser SM-pinne-symbolen ut såhär: 

Foto: Emelie Magnusson

Championat

Ett agilitychampionat (förkortat SEAgCH) eller hoppchampionat (förkortat SEAg(hopp)CH) erhåller en renrasig, hos SKK stambokförd hund med tre certifikat i antingen agility- eller hoppklass. Certifikat/Certifikatresultat (så heter cert för blandraser/ej stambokförda hundar) utdelas till vinnande hund i agilityklass III, respektive hoppklass III, med 0 fel.

Certifikat får inte utdelas till kryptorkid hund. Endast ett certifikat alternativt ett certifikatresultat utdelas per tävlingsklass, inte både och. Om vinnande hund redan har erhållit tre certifikat/certifikatresultat, alltså har ett championat övergår certifikatet/certifikatresultatet till näst bästa hund med 0 fel, dock längst till hund vars placering motsvarar 10 % av antalet startande hundar (avrundas uppåt).

På SBK Tävling ser ett cert/certresultat ut såhär: 

När din hund fått tre cert i till exempel agilityklass, så måste du vänta tills du kan se resultaten under Tävlingar på din hund underSKK Hunddata. Detta kan ta några månader!

När du sett alla tre resultat (det ska stå CERT vid resultatet) ansöker du om ett championat hos SKK. Det kan du göra här. Skriv ut den ifyllda blanketten och skicka in.

Foto: Emelie Magnusson

Certifikatresultat/Agilitydiplom

Blandraser får inga championat, däremot får de något som kallas Agilitydiplom, förkortat AgD III och Ag(hopp)D III.
Dessa diplom erhåller hunden efter tre certifikatresultat i hoppklass III eller agilityklass III. Dessa är officiella, dvs. registreras i SKKs databas Hunddata.

Foto: Emelie Magnusson

Källor: Svenska Kennelklubben, Svenska Brukshundklubben

Foto: Emelie Magnusson__

Annons:
Michaela-N
2012-10-23, 19:30
#1

Klar!

ellencharlotta
2012-11-08, 19:57
#2

Kanonbra! :D

Michaela-N
2012-11-13, 16:41
#3

#2 Tack!

Vargafrost
2012-11-14, 14:19
#4

Jättebra och informativ artikel! Glad

Vänliga hälsningar
Jenny, sajtvärd på Agility iFokus
Driver även bloggen Hundtokiga

Upp till toppen
Annons: