Annons:
Etiketthinder-inlärning
Läst 6265 ggr
Vargafrost
2013-06-16, 12:07

Agility Blues

En liten "how to" om hur programmet Agility Blues fungerar.

Agility Blues är ett Windows-program för att designa sin egen agilitybana. Vi kommer nu att gå igenom kort om hur du laddar ner demoversionen och hur programmet i sig fungerar.

Ladda ner demoversion

Systemkraven för Agility Blues är inga konstigheter - det gäller att du har Windows 95 eller högre. Det är nog ytterst få om någon alls som har Windows 95 på sin privata dator i dagsläget.

När du går in på hemsidan kommer du till förstasidan "Home". Högst upp på sidan finns ytterligare flikar, däribland "Download".
Där väljer du den andra filen i listan, "AGSetup.exe" med beskrivningen "English demoversion with Dutch helpfiles"/"Engelstalige demoversie, Nedelandse helptekst".

Därefter får du upp en ruta om du vill spara filen. Nedladdningen går väldigt snabbt, leta sedan upp filen och antingen dubbelklicka eller högerklicka och därefter "öppna". Följ sedan guidningen för installationen, så är det snart klart!
Och självklart är demoversionen gratis, däremot kan du inte spara banorna direkt i programmet.

Komma igång med Agility Blues

Högerklicka och välj "visa" för större bild.

När installationen är färdig är det bara att köra igång. Det kommer då att se ut på följande vis, och det kommer att ha en väldigt irriterande låt i bakgrunden.
Förslagsvis stänger du av musiken med hjälp av högtalarknappen som är placerad sist i tredje kolumnen, mellan hjälpknappen och "normal mode".

Redan härifrån kan du testa dig fram själv, men vi kommer även att gå igenom lite grundläggande saker i artikeln.

Hinder

Högerklicka och välj "visa" för större bild.

I Agility Blues behöver du givetvis inte rita upp dina egna hinder, utan det finns färdiga som man får placera ut själv. Man kan vrida och vända på dom så att dom passar hur man vill ha hindren.
Slalomet finns endast som 12-pinnars, har man tänkt kortare får man antingen redigera bort några pinnar eller fantisera att det bara är exempelvis 4.

Högerklicka och välj "visa" för större bild.

Den vanliga tunneln dyker det upp ett antal "pluppar" på, som man kan dra i för att ge den en annan form än vad den har från början. Där är det fritt fram att leka runt för att se vad som passar och hur det fungerar.

Numrering, avstånd och vägar

Eftersom att det är en demoversion vi använder oss av, så finns inte den fulla numreringen, utan endast upp till och med nummer 15. Efter det kan du givetvis ha nummer - men du får skriva in dom själv med det redigeringsprogram du senare väljer att använda för att spara banan.

Högerklicka och välj "visa" för större bild.

Om du känner att du vill det, så kan du även lägga till avstånd mellan diverse hinder. Detta gör du genom att använda "Distance line" som du drar ut ungefär den längd du vill ha, därefter kan du förlänga, förkorta och styra om för kurvor.

Högerklicka och välj "visa" för större bild.

Nu kommer vi till den sista biten - att markera ut vägen man har tänkt styra hunden - eller om man vill ha den för vägen man själv ska springa.
Som med avstånd så placerar du ut din linje, fast denna gången "Path". Klickar du vidare lite så får du fler sammankopplade linjer, som du vartefter kan vrida till vad som passar banan och din handling.

Spara ditt mästerverk

Det är alltid kul att kunna spara sina grejer, och man vet aldrig när man kan komma att använda dom senare. Men eftersom att det är en demoversion så kan du inte spara banan i programmet, utan istället får vi göra så här.

När du känner dig klar med din bana så tar du en Print Screen (skärmdump) - ett smidigt alternativ är att trycka ner ctrl+alt+print screen, så kommer du bara att ta en skärmdump av det du har fokus på just då - kom dock ihåg att ha Agility Blues som aktivt fönster när du gör det.

Därefter öppnar du ditt bildredigeringsprogram - Gimp, Photoshop och Paint (ja, det duger utmärkt!) är dom vanligaste.
Öppna ett nytt arbete och klistra in din skärmdump. Därefter kan du beskära den för bästa passform, lägga in fler nummer på hindren och så vidare.
När du är helt klar så sparar du banan som exempelvis JPEG (.jpg) eller PNG (.png).

Vänliga hälsningar
Jenny, sajtvärd på Agility iFokus
Driver även bloggen Hundtokiga

Annons:
Kitten86
2013-06-16, 17:06
#1

Toppen tips!!

Jättebra för att skapa egna banor eller helt enkelt komma ihåg banor man kört på tävling eller kurs 😃

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Upp till toppen
Annons: